Terug
Gepubliceerd op 25/03/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 25/03/2024 - 20:00

Aanleg van een straatgeveltuin - vaststellen reglement

Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, voorzitter van de gemeenteraad
Denis Dierick, burgemeester
Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, schepenen
Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, raadsleden
Serge Ronsse, algemeen directeur
bevoegheid

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

juridisch kader
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 6 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
  • Gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 houdende toetreden tot het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie.
  • Gemeenteraadsbesluit van 13 september 2021 houdende ondertekening van het lokaal energie- en klimaatpact.
  • Verslag van de gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu van 16 januari 2024.
motivering

In het gemeentelijk klimaatplan zijn 5 pijlers opgenomen waaronder de verschillende actiepunten zijn onderverdeeld. Ontharden en vergroenen in bebouwd gebied is één van deze pijlers.

Het aanleggen van een straatgeveltuin past in dit kader. Een groene gevel zorgt ervoor dat gevels minder opwarmen bij hitte en bijdragen aan verkoeling door verdamping van water. Bovendien stimuleert de aanleg van een straatgeveltuin extra ontharding.

Een straatgeveltuin kan aangelegd worden door een particuliere aanvrager mits melding en naleving van de technische voorwaarden.

De adviesraad voor leefmilieu verleende op 16 januari 2024 een gunstig advies.

Publieke stemming
Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, Serge Ronsse
Voorstanders: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
besluit
 

Doel

Art. 1:   

De gemeente Gavere wil extra kwaliteitsvol groen in de gemeente en in de dorpskernen. Daarom stimuleren we de aanleg van straatgeveltuintjes.

 

Definities

Art. 2:
  • Straatgeveltuin: 
    een beplant gedeelte van de openbare weg tegen de perceelgrens met het openbaar domein (tegen een gevel van een gebouw, een vrijstaande muur, …) inclusief de afboording in volle grond.
  • Beheerder: 
    diegene die de aanvraag voor de aanleg van een straatgeveltuin indient, zijnde de eigenaar van het pand of de huurder mits schriftelijke toestemming van de eigenaar van het pand.  
  • Weg voor voetgangersverkeer: 
    elk gedeelte van de openbare weg dat hoofdzakelijk gebruikt wordt door voetgangers waaronder rolstoelgebruikers.
  • Obstakelvrije loopweg: 
    ruimte waarbinnen de voetganger zich kan voortbewegen zonder dat een vaste hindernis (een paal, een verkeersbord, een parkeerzone, enz.) zijn voortgang belemmert. De breedte van deze loopweg wordt voor de toepassing van dit reglement gemeten vanaf de rand van het straatgeveltuintje en loodrecht op de perceelgrens.
  • Plantvak: 
    de onverharde zone in de openbare weg waarin de straatgeveltuin komt.
  Toepassingsgebied
Art. 3:

§1. Het reglement is van toepassing op het grondgebied van Gavere. Alle gebouwen op het grondgebied van Gavere, die gelegen zijn aan een weg in het beheer van de gemeente, komen in aanmerking voor de aanleg van een geveltuin.

§2. De aanleg van straatgeveltuinen kan niet op plaatsen waar een voetpad in natuursteen werd voorzien.

§3. De aanleg van straatgeveltuinen kan niet voor gebouwen die als monument zijn geklasseerd of die op de inventaris van bouwkundig erfgoed staan. Gebouwen opgenomen in de inventaris van bouwkundig erfgoed kan men raadplegen op de website  www.inventaris.onroerenderfgoed.be.

§4. Gebouwen die rechtstreeks grenzen aan een openbare weg zonder voetpad, komen niet in aanmerking voor de aanleg van een geveltuin.

  Voorwaarden voor de aanleg van een straatgeveltuin
Art. 4:

§1. Het is toegelaten een straatgeveltuin aan te leggen onder volgende voorwaarden: 

  1. Er wordt een schriftelijke melding gemaakt van de intentie om een geveltuin aan te leggen. De melding gebeurt via een meldingsformulier op de website van de gemeente.
  2. De breedte van de straatgeveltuin bedraagt loodrecht op de perceelgrens gemeten, over zijn gehele lengte, maximaal 30 cm tot op een hoogte van 2,5 m en maximaal 60 cm op een hoogte boven 2,5 m. De geleidingselementen steken loodrecht op de perceelgrens gemeten maximaal 20 cm uit.
  3. Naast die maximale breedte van 30 cm moet er altijd voldoende obstakelvrije loopweg zijn. Er moet over de hele lengte van de perceelgrens een obstakelvrije loopweg met een breedte van minstens 1,20m gewaarborgd blijven. Voetpaden die smaller zijn dan 1,2m zijn niet geschikt voor de aanleg van geveltuinen.
  4. De straatgeveltuin blijft op een afstand van minimaal 30 cm verwijderd van de scheidingslijn met de buren, tenzij de buren akkoord gaan om daarvan af te wijken.
  5. Er mogen geen giftige of gedoornde planten gebruikt worden. De plantkeuze moet van die aard zijn dat deze geen schade kan berokkenen aan medeburgers en boven- en ondergrondse constructies.
  6. Laagblijvende planten die geen klimplanten zijn, zijn toegestaan zolang ze niet hoger worden dan 50cm, niet giftig of gedoornd zijn en de maximale breedte van 30 cm gemeten vanaf de perceelgrens niet overschrijden.
  7. Alle nutsvoorzieningen moeten steeds bereikbaar blijven voor nutsmaatschappijen, gemeente- en hulpdiensten. Signalisatie zoals straatnaamborden, verkeersborden, huisnummers, ... moeten steeds zichtbaar blijven voor de weggebruikers.
  8. Brievenbussen moeten bereikbaar blijven voor de postbedeling.
  9. Enkel de onderstaande klimplantensoorten en variëteiten komen in aanmerking voor de aanleg van een geveltuin. 

Wetenschappelijke naam

Nederlandse naam

Jasminum nudiflorum

Winterjasmijn

Lonicera henryi / japonica

Wintergroene kamperfoelie

Lonicera periclymemum

Wilde kamperfoelie

Parthenocissus tricuspidata / quinquefolia

Wilde wingerd soorten

Passiflora caerulea

Passiebloem

Rosa Ghislaine de Féligonde

Doornloze klimroos

Trachelosperum jasminoides

Toscaanse jasmijn

Vitis vinifera

Wijnstok

Hedra helix

Klimop

Humulus lupulus

Wilde hop

§2. De beheerder dient bij de aanleg de nodige voorzichtigheid in acht te nemen om de aanwezige kabels en leidingen niet te raken. Het plantvak wordt maximaal 30 cm diep uitgegraven. De uitgraving gebeurt enkel met manueel gereedschap en nooit machinaal. Mogelijke schade aan leidingen en kabels en/of lichamelijke letsels of ongevallen vallen onder de verantwoordelijkheid van de beheerder en te zijnen laste.

§3. De beheerder dient bij de aanleg van de geveltuin een worteldoek langs de zijkanten van het plantvak te voorzien. Dit om te voorkomen dat de wortels van de beplanting de tegels van het voetpad of andere bestrating omhoog tillen.

§4. De straatgeveltuin moet worden afgeboord in een vloeiende lijn met betontegels of grijze betonboordstenen. De uitgebroken betontegels kunnen gebruikt worden als afboording van de straatgeveltuin. De tegels steken minimaal 2 cm en maximaal 10 cm uit boven de trottoirverharding. De breedte van de afboording is inbegrepen in de maximale breedte van 30 cm.

§5. De beheerder moet de straatgeveltuin en de verharding errond zodanig onderhouden dat ze geen hinder of gevaar opleveren voor het voetgangersverkeer. De planten mogen niet buiten de rand van de straatgeveltuin uitspringen (max. 30 cm tot 2,5 m hoogte en max. 60 cm vanaf 2,5 m hoogte). De bevoegde gemeentediensten herstellen eventuele schade aan de openbare weg veroorzaakt door de straatgeveltuin op kosten van de beheerder. De beheerder verbindt er zich toe elke verzakking of andere beschadiging onmiddellijk te melden en zelf voorlopig de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen.

§6. Alle dood of levend materiaal in de straatgeveltuin verwerkt, blijft eigendom van de beheerder. De beheerder is burgerrechtelijk verantwoordelijk voor alle ongevallen die voortspruiten uit de aanwezigheid van de straatgeveltuin of het niet naleven van het reglement. De beheerder zal de door de bevoegde gemeentedienst opgelegde herstellingswerken of aanpassingswerken, op eerste verzoek, onmiddellijk uitvoeren. De beheerder vrijwaart de gemeente Gavere en de betrokken nutsmaatschappijen tegen alle vorderingen die derden tegen haar instellen als gevolg van de aangelegde straatgeveltuin.

§7. De bevoegde gemeentedienst of operator op het openbaar domein is gerechtigd de al dan niet tijdelijke verwijdering van materialen en planten te eisen ten behoeve van werkzaamheden. Het gemeentebestuur betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder. Het gemeentebestuur kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor gelijk welke verandering of beschadiging veroorzaakt aan de straatgeveltuin. De bevoegde gemeentedienst zal het plantvak van de straatgeveltuin herstellen zonder vergoeding aan de beheerder. De beheerder zorgt indien nodig voor nieuwe beplanting.

§8. Wordt de straatgeveltuin helemaal of gedeeltelijk weggebroken dan moet de dienst bevoegd voor het beheer van het openbaar domein daarvan op de hoogte gebracht worden. De gemeente zal de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. Hieraan zijn geen kosten verbonden voor de beheerder.

§9. Niet-reglementair aangelegde straatgeveltuinen worden op kosten van de beheerder uitgebroken of in overeenstemming gebracht met de bestaande reglementering zonder dat de gemeente tot enige schadevergoeding verplicht kan worden.

§10. De gemeente kan steeds een reglementair aangelegde straatgeveltuin op haar openbaar domein verwijderen en de openbare weg in zijn oorspronkelijke toestand herstellen. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding aan de beheerder, maar hieraan zijn ook geen kosten verbonden voor de beheerder.

§11. Uitgebroken betontegels of -klinkers die kunnen hergebruikt worden, worden door de gemeente opgehaald. De beheerder dient dit te melden bij de gemeente zodat de betontegels of -klinkers, na de aanleg van de straatgeveltuin, kunnen worden opgehaald.

 

Toelating of weigering van de aanvraag

Art. 5:

De aanvrager zal binnen de 60 kalenderdagen een antwoord krijgen met betrekking tot zijn aanvraag.

 

Slotbepalingen

Art. 6:   

Het reglement gaat in op 1 mei 2024.

Art. 7:  

Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.