Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40 en 41.
De uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten op openbaar markten en op het openbaar domein wordt geregeld bij gemeentelijk reglement. De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.
Het reglement moet ingevolge het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 aangepast worden.
De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op:
De machtiging of zogenaamde 'leurkaart' is afgeschaft. Voortaan volstaat een bewijs van inschrijving in de KBO.
In het KB van 24 september 2006 werden tal van bevoegdheden toegewezen aan de 'gemeente of concessionaris'. In het gemeentelijk reglement werd dit vertaald naar 'college van burgemeester en schepenen'. De wijziging van het KB wijst een aantal bevoegdheden nu expliciet toe aan de burgemeester.
De termijn van de vooropzeg wordt verdubbeld naar 12 maanden in het geval van een definitieve opheffing.
Deze wijzigingen treden grotendeels in werking op 1 april 2024.
Afdeling 1 - algemene bepalingen |
|
Art. 1: |
Toepassingsgebied §1. De uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein wordt geregeld door:
Dit reglement bevat aanvullende voorschriften op de voornoemde wet en het voornoemde koninklijk besluit. Wat niet in dit reglement geregeld is, verloopt bijgevolg overeenkomstig de voornoemde wet en het voornoemde koninklijk besluit. §2. De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen en innemen van de standplaatsen op de openbare markt, kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen. De bepalingen inzake toewijzing, identificatievereiste, geldigheidsduur, opheffing, overdracht, schorsing of intrekking van abonnementen op de openbare markt gelden tevens op het openbaar domein. |
Art. 2: |
Definities
|
Art. 3: |
Bevoegdheden §1. De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om - binnen de grenzen van het vastgestelde plan van de standplaatsen - de markt in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college van burgemeester en schepenen zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen. Het college van burgemeester en schepenen is eveneens bevoegd om de markten in geval van hoogdringendheid tijdelijk te verplaatsen. §2. Het college van burgemeester en schepenen of zijn gemachtigde kan:
|
Art. 4: |
Verplichte documenten De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten op het grondgebied van de gemeente en buiten de vestigingen van de verkoper wordt pas toegelaten als de verkoper al de volgende elementen aantoont:
Deze documenten worden voorgelegd op elk verzoek van de personen, vermeld in artikel 11 §1 van de wet, en artikel 3 van onderhavig reglement. Het college van burgemeester en schepenen zal de documenten bij de toekenning van een standplaats en nadien periodiek en steekproefsgewijs controleren. |
Art. 5: |
Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken. Het bord bevat volgende vermeldingen:
|
Afdeling 2 - organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten | |
Art. 6: |
Gegevens van openbare markten De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in: Wekelijkse maandagmarkt
|
Art. 7: |
Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen § 1. De standplaatsen op de openbare markt kunnen enkel toegewezen worden aan:
§2. Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot twee. |
Art. 8: |
Voorwaarden inzake inname standplaatsen De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:
De personen opgesomd in b. tot e. kunnen de standplaatsen innemen die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd. |
Art. 9: |
Verhouding abonnementen – losse plaatsen De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:
|
Art. 10: |
Toewijzingsregels voor losse plaatsen §1. De aanvragen van losse standplaatsen voor de marktdag worden toegewezen volgens de chronologische volgorde van hun indiening en, in voorkomend geval, op basis van gevraagde standplaats en specialisatie. Als twee of meer aanvragen gelijktijdig ingediend worden, wordt de volgorde van toewijzing bij loting bepaald. De kandidaatstelling gebeurt door middel van het ter beschikking gestelde formulier. Voor de voorafgaande inschrijving en toewijzing houdt het college van burgemeester en schepenen een openbaar register bij. De burgemeester maakt de toewijzing van de standplaats bekend aan de aanvrager:
§2. De toewijzing van losse plaatsen op de marktdag gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt, in voorkomend geval op basis van de gevraagde standplaats en specialisatie. Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting. De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig zijn. |
Art. 11: |
Toewijzingsregels per abonnement 11.1. Bekendmaken vrijgekomen standplaats Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de burgemeester na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen. Als het register geen geschikte kandidaten bevat, zal deze vacature bekend gemaakt worden door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving gebeurt minstens door middel van een bericht in de gemeentelijke nieuwsbrief en/of via de gemeentelijke website. 11.2. Kandidatuurstelling standplaats De kandidaturen kunnen ingediend worden na een melding van vacature of op elk ander tijdstip door middel van de ter beschikking gestelde formulier. Onvolledige aanvragen zullen niet in aanmerking worden genomen. Op deze aanvraag volgt de onmiddellijke afgifte of het versturen van een ontvangstbewijs met vermelding van datum van inschrijving en volgorde in het register van de kandidaten en de informatie over zijn recht om het register van de kandidaturen te raadplegen. 11.3. Register van de kandidaturen Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst chronologisch bijgehouden in een register van kandidaturen. Zij worden geklasseerd volgens de categorie en dan, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post of ontvangst op duurzame drager (bijvoorbeeld e-mailbericht met lees- en ontvangstbevestiging)). De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur. Om de 2 jaar dienen de kandidaten opgenomen in het register hun kandidatuur te bevestigen om in het register opgenomen te blijven. Dit register kan steeds geraadpleegd worden overeenkomstig de toepasselijke wettelijke bepalingen inzake openbaarheid van bestuur. 11.4 Volgorde van toekenning van de standplaatsen De kandidaten hebben in eerste plaats voorrang volgens categorie:
Verder worden binnen elke categorie de standplaatsen toegewezen, in voorkomend geval, volgens specialisatie en de gevraagde standplaats en de chronologische volgorde van indiening van de aanvragen. Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven :
11.5. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:
11.6. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement Een plan en een register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:
Dit register kan steeds geraadpleegd worden overeenkomstig de toepasselijke wettelijke bepalingen inzake openbaarheid van bestuur. |
Art. 12: |
Duur abonnement De abonnementen worden toegekend voor de duur van 1 kwartaal. Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd. |
Art. 13: |
Opschorting van het abonnement De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:
De opschorting gaat in de dag waarop de burgemeester op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen. Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats. De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
|
Art. 14: |
Afstand van het abonnement De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was. De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:
|
Art. 15: |
Schorsing of intrekking van abonnement §1. Het abonnement kan door de burgemeester geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:
§2. Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen. |
Art. 16: |
Vooropzeg vanuit de gemeente Wanneer een deel van de markt of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van 12 maanden. Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement. |
Art. 17: |
Overdracht standplaats De overdracht van standplaatsen met abonnement is toegelaten als de overnemer in de Kruispuntbank van Ondernemingen is ingeschreven voor het uitoefenen van ambulante activiteiten en de specialisatie van de overlater voortzet op de overgedragen standplaats, tenzij als het college van burgemeester en schepenen een wijziging van specialisatie toestaat. Binnen het eerste jaar na de overdracht kan een standplaats niet opnieuw worden overgedragen, behalve na de expliciete goedkeuring van de burgemeester. De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd. De inname van de overgedragen standplaatsen door de overnemer is pas toegelaten als de burgemeester heeft vastgesteld dat:
|
Art. 18: |
Na te leven schikkingen van de standhouders Volgende richtlijnen dienen door elke standhouder nageleefd te worden:
|
Afdeling 3 - organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten |
|
Art. 19: |
Toepassingsgebied §1. Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein, op tijdelijke vaste wijze of op rondtrekkende wijze, buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen dient dit voorafgaand aan te vragen bij de burgemeester. Het op tijdelijk vaste wijze een standplaats innemen op het openbaar domein buiten de openbare markten voor het uitoefenen van ambulante activiteiten is slechts toegelaten op de volgende locaties:
Het op tijdelijk vaste wijze een standplaats innemen op het openbaar domein buiten de openbare markten voor het uitoefenen van ambulante activiteiten is beperkt tot
De locaties worden door het college van burgemeester en schepenen afgebakend in tijd en ruimte door middel van een aanvullend politiereglement.
§2. Deze toelating dient minstens één maand voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden door middel van het ter beschikking gestelde formulier. |
Art. 20: |
Toekenning standplaats In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een toelating met daarin vermeld:
De gevraagde toelating kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:
De burgemeester zal deze reden(en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep. In alle geval kunnen geen ambulante activiteiten worden ingericht op de openbare weg op:
|
Art. 21: |
Na te leven schikkingen De ingenomen plaats van de handelaar en die van zijn klanten mogen geen belemmering betekenen voor andere - door de gemeente goedgekeurde - georganiseerde activiteiten. Bovendien mag noch de handelaar noch zijn klanten enige verkeershinder veroorzaken. |
Afdeling 4 - ambulante activiteiten die niet onder de toepassing van de wet vallen | |
Art. 22: | §1. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van goederen die aan de verkoper toebehoren is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet, in zoverre deze occasioneel blijft en betrekking heeft op goederen die de verkoper niet heeft aangekocht, gefabriceerd of geproduceerd met het oog op de verkoop en zij het normaal beheer van een privaat vermogen niet te buiten gaat. Onder occasioneel wordt begrepen: éénmalig, zonder vaste periodiciteit of beperkt tot maximaal 6 maal per jaar (al dan niet met vast periodiciteit). §2. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van goederen die aan de verkoper toebehoren is onderworpen aan de toestemming van de burgemeester in de volgende gevallen:
|
Art. 23: | §1. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling van producten of diensten met een niet-commercieel karakter is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet. Onder producten of diensten met een niet-commercieel karakter wordt verstaan:
§2. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling van producten of diensten met een niet-commercieel karakter is niet onderworpen aan de toestemming van de burgemeester.
De burgemeester beperkt de toestemming in de tijd, zonder dat de duur van de toestemming 1 jaar mag overschrijden.
De burgemeester kan de toestemming onder meer weigeren op basis van risico's inzake openbare orde, veiligheid en gezondheid of rust of op basis van de moraliteit van de aanvragers. |
Afdeling 5 - slotbepalingen |
|
Art. 24: |
Onderhavige beslissing vervangt met ingang van 1 april 2024 het gemeentebesluit van 29 maart 2021 houdende organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein - vaststellen reglement (vervangen gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020). |
Art. 25: |
Onderhavig reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 286 en 287. |