Terug
Gepubliceerd op 25/03/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 25/03/2024 - 20:00

Organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein - vaststellen reglement (vervangen gemeenteraadsbesluit van 29 maart 2021)

Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, voorzitter van de gemeenteraad
Denis Dierick, burgemeester
Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, schepenen
Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, raadsleden
Serge Ronsse, algemeen directeur
bevoegheid

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40 en 41.

juridisch kader
  • Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, artikel 8 en 9.
  • Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 286 en 287.
  • Decreet van 3 maart 2023 tot afschaffing van de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten en tot wijziging van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
  • Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 juni 2003 betreffende de controletaak van de inschrijving van handels- of ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, het koninklijk besluit van 24 september 2003 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie en tot opheffing van het koninklijk besluit van 24 september 2003 houdende vaststelling van de vergoeding van de erkende ondernemingsloketten voor het beheer van de machtigingen van ambulante activiteiten en van de machtigingen van kermisactiviteiten.
  • Gemeentebesluit van 29 maart 2021 houdende organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein - vaststellen reglement (vervangen gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020).
motivering

De uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten op openbaar markten en op het openbaar domein wordt geregeld bij gemeentelijk reglement. De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Het reglement moet ingevolge het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 aangepast worden.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op:

  • de afschaffing van de machtiging
  • de bevoegdheden van de burgemeester
  • de termijn van de vooropzeg.

De machtiging of zogenaamde 'leurkaart' is afgeschaft. Voortaan volstaat een bewijs van inschrijving in de KBO.

In het KB van 24 september 2006 werden tal van bevoegdheden toegewezen aan de 'gemeente of concessionaris'. In het gemeentelijk reglement werd dit vertaald naar 'college van burgemeester en schepenen'. De wijziging van het KB wijst een aantal bevoegdheden nu expliciet toe aan de burgemeester.

De termijn van de vooropzeg wordt verdubbeld naar 12 maanden in het geval van een definitieve opheffing.

Deze wijzigingen treden grotendeels in werking op 1 april 2024.

Publieke stemming
Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, Serge Ronsse
Voorstanders: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
besluit
 

Afdeling 1 - algemene bepalingen

Art. 1:

Toepassingsgebied

§1. De uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein wordt geregeld door:

  • de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
  • het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.

Dit reglement bevat aanvullende voorschriften op de voornoemde wet en het voornoemde koninklijk besluit. Wat niet in dit reglement geregeld is, verloopt bijgevolg overeenkomstig de voornoemde wet en het voornoemde koninklijk besluit.

§2. De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen en innemen van de standplaatsen op de openbare markt, kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen. De bepalingen inzake toewijzing, identificatievereiste, geldigheidsduur, opheffing, overdracht, schorsing of intrekking van abonnementen op de openbare markt gelden tevens op het openbaar domein.

Art. 2:

Definities

  • Ambulante activiteit: de verkoop, de te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop aan de consument van producten en diensten, door een handelaar buiten de vestigingen vermeld in zijn inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen of door een persoon die niet over een dergelijke vestiging beschikt.
  • Vrijgestelde ambulante activiteit: ambulante activiteiten, die wegens hun specifieke aard expliciet niet aan het toepassingsgebied van de wet onderworpen zijn.
  • Openbaar domein: naast de openbare weg ook alle andere openbare plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn en met de openbare weg gelijkgesteld zijn.

Art. 3:

Bevoegdheden

§1. De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om - binnen de grenzen van het vastgestelde plan van de standplaatsen - de markt in te delen en wijzigingen op te nemen. Het college van burgemeester en schepenen zal voor elke standplaats de ligging, de grootte en het gebruik bepalen. Het college van burgemeester en schepenen is eveneens bevoegd om de markten in geval van hoogdringendheid tijdelijk te verplaatsen.

§2. Het college van burgemeester en schepenen of zijn gemachtigde kan:

  • de documenten en de identiteit van elke markthandelaar en/of medewerker controleren;
  • de loting van de losse plaatsen op de marktdag uitvoeren;
  • de marktkramen laten verplaatsen of laten inperken;
  • de inname van plaatsen verhinderen bij vaststelling van inbreuken;
  • inbreuken vaststellen door middel van een administratieve akte die aanleiding kan geven tot administratieve maatregelen.

Art. 4:

Verplichte documenten

De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van producten of diensten op het grondgebied van de gemeente en buiten de vestigingen van de verkoper wordt pas toegelaten als de verkoper al de volgende elementen aantoont:

  • het identiteitsbewijs van diegenen die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt;
  • de uitoefening van de ambulante activiteiten in kwestie wordt behoorlijk gedekt wordt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en in voorkomend geval tegen brandrisico’s;
  • bij de uitoefening van een ambulante activiteit waarbij voeding wordt verkocht, wordt voldaan aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.

Deze documenten worden voorgelegd op elk verzoek van de personen, vermeld in artikel 11 §1 van de wet, en artikel 3 van onderhavig reglement.

Het college van burgemeester en schepenen zal de documenten bij de toekenning van een standplaats en nadien periodiek en steekproefsgewijs controleren.

Art. 5:

Identificatievereiste bij uitoefenen ambulante activiteiten

Elke persoon die een ambulante activiteit uitoefent, dient zich te identificeren aan de hand van een leesbaar uithangbord, zichtbaar geplaatst op het kraam of het voertuig, indien hij de activiteit aan het kraam of het voertuig uitoefent. Het bord moet eveneens door de aangestelden aangebracht worden wanneer deze alleen werken.

Het bord bevat volgende vermeldingen:

  • hetzij de naam, de voornaam van de persoon die een ambulante activiteit uitoefent als natuurlijk persoon voor eigen rekening of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend; hetzij de naam, de voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur binnen een rechtspersoon waarneemt of voor wiens rekening of in wiens dienst de activiteit wordt uitgeoefend;
  • de firmanaam en/of de benaming van de onderneming;
  • al naargelang het geval, de gemeente van haar maatschappelijke zetel of van de uitbatingszetel; en indien de onderneming niet in België gelegen is, het land en de gemeente waar deze zich bevindt;
  • het inschrijvingsnummer in de Kruispuntbank van Ondernemingen (of een identificatie die deze vervangt, indien het om een buitenlands bedrijf gaat).
  Afdeling 2 - organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten

Art. 6:

Gegevens van openbare markten

De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare markten in:

Wekelijkse maandagmarkt

  • Plaats: Markt te Gavere
  • Dag: elke maandagvoormiddag, ook ingeval de maandag een wettelijke feestdag is
  • Uur: 6 tot 13 uur
  • Specialisatie: geen
  • Plan van de standplaatsen: zoals gezien in bijlage, bestaande uit:
    • een zone voor abonnementen;
    • een zone voor abonnementen die verplicht worden opgesteld aan de buitenzijden van de markt;
    • een zone voor losse plaatsen.

Art. 7:

Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen

§ 1. De standplaatsen op de openbare markt kunnen enkel toegewezen worden aan:

  1. ondernemingen met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen die de ambulante activiteit toelaat, via de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen.
  2. de verantwoordelijken van verkoopacties zonder commercieel karakter, die over een toestemming van de burgemeester voor deze verkoop beschikken.

§2. Teneinde de diversiteit van het aanbod te waarborgen is het aantal standplaatsen per onderneming beperkt tot twee.

Art. 8:

Voorwaarden inzake inname standplaatsen

De standplaatsen op de openbare markt kunnen ingenomen worden door:

  1. de natuurlijke personen aan wie een standplaats is toegewezen;
  2. de verantwoordelijke(n) voor het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen;
  3. de feitelijke venno(o)t(en) van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen, die een ambulante activiteit voor eigen rekening uitoefent;
  4. de echtgenoot of echtgenote en wettelijk samenwonende van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen, voor de uitoefening van een ambulante activiteit voor eigen rekening;
  5. door de personen die een ambulante activiteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon bedoeld in a) tot d);
  6. de personen die verkopen realiseren zonder commercieel karakter binnen het kader van de acties bedoeld in artikel 7 van voornoemd koninklijk besluit, kunnen een standplaats innemen, toegewezen aan de verantwoordelijke van de actie. 

De personen opgesomd in b. tot e. kunnen de standplaatsen innemen die toegewezen zijn of onderverhuurd zijn aan de natuurlijke persoon, maatschap of rechtspersoon voor wiens rekening of in wiens dienst zij de activiteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats werd toegewezen of onderverhuurd.

Art. 9:

Verhouding abonnementen – losse plaatsen

De standplaatsen op de openbare markt worden toegewezen:

  • hetzij per abonnement;
  • hetzij als losse standplaats vóór de marktdag;
  • hetzij als losse standplaats op de marktdag.

Art. 10:

Toewijzingsregels voor losse plaatsen

§1. De aanvragen van losse standplaatsen voor de marktdag worden toegewezen volgens de chronologische volgorde van hun indiening en, in voorkomend geval, op basis van gevraagde standplaats en specialisatie. Als twee of meer aanvragen gelijktijdig ingediend worden, wordt de volgorde van toewijzing bij loting bepaald.

De kandidaatstelling gebeurt door middel van het ter beschikking gestelde formulier.

Voor de voorafgaande inschrijving en toewijzing houdt het college van burgemeester en schepenen een openbaar register bij.

De burgemeester maakt de toewijzing van de standplaats bekend aan de aanvrager:

  • met een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs;
  • door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;
  • op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs (bijvoorbeeld e-mailbericht met lees- en ontvangstbevestiging).

§2. De toewijzing van losse plaatsen op de marktdag gebeurt volgens de chronologische volgorde van aankomst op de markt, in voorkomend geval op basis van de gevraagde standplaats en specialisatie. Wanneer de volgorde van aankomst op de markt tussen twee of meerdere kandidaten niet kan uitgemaakt worden, gebeurt de toekenning van de standplaats bij loting.

De houder van de machtiging als werkgever moet bij de toewijzing van de standplaats aanwezig zijn.

Art. 11:

Toewijzingsregels per abonnement

11.1. Bekendmaken vrijgekomen standplaats

Wanneer een standplaats die per abonnement toegewezen wordt, vrijkomt, gaat de burgemeester na of er een geschikte kandidaat is in het register van kandidaturen.

Als het register geen geschikte kandidaten bevat, zal deze vacature bekend gemaakt worden door publicatie van een kennisgeving. Deze kennisgeving gebeurt minstens door middel van een bericht in de gemeentelijke nieuwsbrief en/of via de gemeentelijke website.

11.2. Kandidatuurstelling standplaats

De kandidaturen kunnen ingediend worden na een melding van vacature of op elk ander tijdstip door middel van de ter beschikking gestelde formulier. Onvolledige aanvragen zullen niet in aanmerking worden genomen.

Op deze aanvraag volgt de onmiddellijke afgifte of het versturen van een ontvangstbewijs met vermelding van datum van inschrijving en volgorde in het register van de kandidaten en de informatie over zijn recht om het register van de kandidaturen te raadplegen.

11.3. Register van de kandidaturen

Alle kandidaturen worden naargelang hun ontvangst chronologisch bijgehouden in een register van kandidaturen. Zij worden geklasseerd volgens de categorie en dan, in voorkomend geval, volgens de gevraagde standplaats en specialisatie en tenslotte volgens datum (overhandiging, indiening bij de post of ontvangst op duurzame drager (bijvoorbeeld e-mailbericht met lees- en ontvangstbevestiging)).

De kandidaturen blijven geldig zolang ze niet werden nagekomen of ingetrokken door hun auteur.

Om de 2 jaar dienen de kandidaten opgenomen in het register hun kandidatuur te bevestigen om in het register opgenomen te blijven.

Dit register kan steeds geraadpleegd worden overeenkomstig de toepasselijke wettelijke bepalingen inzake openbaarheid van bestuur.

11.4 Volgorde van toekenning van de standplaatsen

De kandidaten hebben in eerste plaats voorrang volgens categorie:

  1. personen die een standplaats vragen als gevolg van de opheffing van de standplaats die ze op één van de markten van de gemeente innamen of aan wie de gemeente een vooropzeg heeft gegeven omwille van definitieve opheffing van de markt of een deel van de standplaatsen;
  2. personen die een uitbreiding of wijziging van hun standplaats vragen;
  3. de externe kandidaten.

Verder worden binnen elke categorie de standplaatsen toegewezen, in voorkomend geval, volgens specialisatie en de gevraagde standplaats en de chronologische volgorde van indiening van de aanvragen.

Wanneer twee of meerdere aanvragen behorend tot dezelfde categorie tezelfdertijd ingediend worden, wordt als volgt voorrang gegeven :

  1. voorrang wordt gegeven (uitgezonderd de categorie externe kandidaten) aan de aanvrager die de hoogste anciënniteit op de markt van de gemeente heeft; wanneer de anciënniteit niet kan vergeleken worden, wordt de voorrang bepaald bij loting;
  2. voor de externe kandidaten wordt de voorrang bepaald bij loting.

11.5. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaatsen

De toewijzing van de standplaats wordt bekend gemaakt aan de aanvrager:

  • door een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs;
  • door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;
  • op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs (bijvoorbeeld e-mailbericht met lees- en ontvangstbevestiging).

11.6. Het register van de standplaatsen toegewezen per abonnement

Een plan en een register wordt bijgehouden waarin voor elke standplaats toegewezen per abonnement vermeld staat:

  • de naam, voornaam, het adres van de persoon aan wie of door wiens tussenkomst de standplaats werd toegekend;
  • in voorkomend geval, de handelsnaam van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegekend werd en het adres van haar maatschappelijke zetel;
  • het ondernemingsnummer;
  • de producten en/of diensten die te koop aangeboden worden;
  • de datum van de toewijzing van de standplaats en de duur van het abonnement;
  • indien de activiteit seizoensgebonden is, de periode van activiteit;
  • de prijs van de standplaats, behalve indien deze op een uniforme wijze vastgelegd is;
  • desgevallend, de naam en het adres van de overlater en de datum van de overdracht.

Dit register kan steeds geraadpleegd worden overeenkomstig de toepasselijke wettelijke bepalingen inzake openbaarheid van bestuur.

Art. 12:

Duur abonnement

De abonnementen worden toegekend voor de duur van 1 kwartaal. Na verloop van deze termijn worden zij stilzwijgend verlengd.

Art. 13:

Opschorting van het abonnement

De houder van een abonnement kan het abonnement opschorten voor een voorziene periode van tenminste een maand wanneer hij ongeschikt is zijn activiteit uit te oefenen:

  • door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest;
  • door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in de dag waarop de burgemeester op de hoogte gebracht wordt van de ongeschiktheid en houdt op ten laatste vijf dagen na de melding van het hernemen van de activiteiten. Na afloop van de opschorting krijgt de geabonneerde zijn standplaats terug. De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voorkomen.

Gedurende de periode van opschorting kan de standplaats toegewezen worden als losse plaats.

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

  • door een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs;
  • door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;
  • op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs (bijvoorbeeld e-mailbericht met lees- en ontvangstbevestiging).

Art. 14:

Afstand van het abonnement

De houder van een abonnement kan afstand doen van het abonnement:

  • bij de vervaldag van het abonnement mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;
  • bij stopzetting van de ambulante activiteiten mits een opzegtermijn van tenminste 30 dagen;
  • indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in artikel 13 van onderhavig reglement. In dit geval is geen vooropzeg nodig.

De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

De aanvragen van opschorting, herneming of opzegging van een abonnement worden betekend volgens één van de vermelde modaliteiten:

  • door een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs;
  • door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;
  • op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs (bijvoorbeeld e-mailbericht met lees- en ontvangstbevestiging).

Art. 15:

Schorsing of intrekking van abonnement

§1. Het abonnement kan door de burgemeester geschorst of ingetrokken worden in volgende gevallen:

  • bij het niet naleven van onderhavig reglement;
  • bij het niet naleven van verplichtingen, opgelegd door wetten, decreten en besluiten o.a. deze met betrekking tot de voedingsmiddelen, ambulante handel, de handelspraktijken, de ruimtelijke ordening en stedenbouw, hinderlijke inrichtingen en alle verordeningen van gemeente Gavere, in het bijzonder de toepasselijke politie-, belasting- en retributiereglementen.
  • bij niet of niet tijdige betaling van de standplaatsvergoeding;
  • bij afwezigheid gedurende vier opeenvolgende weken zonder de marktleider vooraf of tijdens zijn eerste week van afwezigheid ervan op de hoogte te stellen;
  • bij overdracht van een abonnement aan een derde zonder te voldoen aan voorwaarden bepaald in artikel 14 van onderhavig reglement;
  • wanneer andere waren verkocht worden dan diegene vermeld op zijn abonnement.
De beslissing tot schorsing of intrekking wordt betekend:
  • door een aangetekende brief tegen ontvangstbewijs;
  • door overhandiging van een brief tegen ontvangstbewijs;
  • op een duurzame drager tegen ontvangstbewijs (bijvoorbeeld e-mailbericht met lees- en ontvangstbevestiging).

§2. Een seizoensgebonden activiteit is in het algemeen een activiteit die betrekking heeft op producten of diensten die wegens hun aard of traditie slechts gedurende een periode van het jaar verkocht worden. De abonnementen die toegekend worden voor de verkoop van hoger vernoemde activiteiten worden geschorst gedurende de periode van non-activiteit. Gedurende de periode van non-activiteit kunnen deze standplaatsen toegewezen worden als losse standplaatsen.

Art. 16:

Vooropzeg vanuit de gemeente

Wanneer een deel van de markt of alle standplaatsen definitief worden opgeheven, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van 12 maanden.
Wanneer een deel van de markt of alle standplaatsen definitief worden verhuisd, geldt een termijn van vooropzeg aan de houders van een standplaats per abonnement van 6 maanden.
Van deze termijn kan afgeweken worden ingeval van absolute noodzakelijkheid.

Deze personen krijgen voorrang bij het toekennen van een vacante standplaats per abonnement.

Art. 17:

Overdracht standplaats

De overdracht van standplaatsen met abonnement is toegelaten als de overnemer in de Kruispuntbank van Ondernemingen is ingeschreven voor het uitoefenen van ambulante activiteiten en de specialisatie van de overlater voortzet op de overgedragen standplaats, tenzij als het college van burgemeester en schepenen een wijziging van specialisatie toestaat.

Binnen het eerste jaar na de overdracht kan een standplaats niet opnieuw worden overgedragen, behalve na de expliciete goedkeuring van de burgemeester.

De overdracht is geldig voor de resterende geldigheidsduur van het abonnement van de overlater. Ingeval van overdracht wordt het abonnement eveneens stilzwijgend vernieuwd.

De inname van de overgedragen standplaatsen door de overnemer is pas toegelaten als de burgemeester heeft vastgesteld dat:

  1. de overnemer het bewijs levert van de inschrijving van de ambulante activiteit in de Kruispuntbank van Ondernemingen om dezelfde specialiteiten als de overlater of de specialiteiten die toegelaten zijn door het college van burgemeester en schepenen uit te oefenen;
  2. het aantal standplaatsen per onderneming het toegelaten aantal niet overschrijdt;
  3. de overnemer het bewijs levert dat hij voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 4.

Art. 18:

Na te leven schikkingen van de standhouders

Volgende richtlijnen dienen door elke standhouder nageleefd te worden:

  • op de marktdag moet elke standhouder zelf instaan voor de opruiming van allerlei afval voortkomende van zijn activiteit;
  • geluidsinstallaties zijn toegelaten in zoverre zij geen hinder vormen voor de omstaande standhouders;
  • alle inrijpoorten en opritten van de bewoners van de Markt dien vrij te blijven, behalve indien de betrokken eigenaar of huurder schriftelijk toelating geeft aan de standhouder;
  • bij het innemen van de standplaats moet stipt de aangegeven lijn worden gevolgd. Gedurende de kermissen of andere bijzondere gebeurtenissen moeten de standhouders zich schikken naar de bijzondere richtlijnen van de burgemeester of zijn gemachtigde.
 

Afdeling 3 - organisatie van ambulante activiteiten op het openbaar domein buiten de openbare markten

Art. 19:

Toepassingsgebied

§1. Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein, op tijdelijke vaste wijze of op rondtrekkende wijze, buiten de openbare markten om ambulante activiteiten uit te oefenen dient dit voorafgaand aan te vragen bij de burgemeester.

Het op tijdelijk vaste wijze een standplaats innemen op het openbaar domein buiten de openbare markten voor het uitoefenen van ambulante activiteiten is slechts toegelaten op de volgende locaties:

  • in Asper: op het Carlos Dierickxplein langs de Steenweg;
  • in Baaigem: op het marktplein langs de Baaigemstraat;
  • in Dikkelvenne: op de parking langs het kerkplein in de Gemeentehuisstraat;
  • in Gavere: op de parking van het mobipunt langs de Brandweerstraat;
  • in Vurste: op het terrein van de pastorij van Vurste langs de Gentweg.

Het op tijdelijk vaste wijze een standplaats innemen op het openbaar domein buiten de openbare markten voor het uitoefenen van ambulante activiteiten is beperkt tot 

  • maximaal 2 verschillende standplaatsen per week.
  • 1 gelijktijdige ambulante activiteit per locatie.
    Het college van burgemeester kan de toelating voor een (of meerdere) eenmalige inname(s) intrekken ten voordele van een toelating voor een wekelijks inname. De houder van de toelating voor een (of meerdere) eenmalige inname(s) kan - voor zover beschikbaar - een andere datum, een ander tijdstip en/of andere locatie kiezen.
De locaties worden door het college van burgemeester en schepenen afgebakend in tijd en ruimte door middel van een aanvullend politiereglement.

§2. Deze toelating dient minstens één maand voorafgaand aan het uitoefenen van de ambulante activiteit aangevraagd te worden door middel van het ter beschikking gestelde formulier.

Art. 20:

Toekenning standplaats

In geval van positieve beslissing verkrijgt de aanvrager een toelating met daarin vermeld:

  • identiteit van de aanvrager;
  • de aard van de producten of diensten die hij gemachtigd is te verkopen;
  • de plaats;
  • de datum en duur van de verkoop.

De gevraagde toelating kan geweigerd worden omwille van één of meerdere van onderstaande redenen:

  • redenen van openbare orde en veiligheid;
  • redenen van volksgezondheid;
  • bescherming van de consument;
  • wanneer de machtiging ambulante handel en bijhorende documenten niet in orde zijn;
  • de modaliteiten van het gemeentelijk reglement niet gerespecteerd worden.

De burgemeester zal deze reden(en) objectief en grondig motiveren in zijn kennisgeving van de negatieve beslissing aan de aanvrager en verwijst tevens naar rechtsmiddelen inzake beroep.

In alle geval kunnen geen ambulante activiteiten worden ingericht op de openbare weg op:

  • maandagen van 5 tot 13 uur: omwille van de openbare orde en de veiligheid worden dan enkel ambulante activiteiten toegelaten op de maandagmarkt;
  • zondagen van 13 tot 22 uur: omwille van de openbare orde en veiligheid.
  • elke dag, vóór 5 uur en na 22 uur: omwille van de openbare orde en veiligheid.

Art. 21:

Na te leven schikkingen

De ingenomen plaats van de handelaar en die van zijn klanten mogen geen belemmering betekenen voor andere - door de gemeente goedgekeurde - georganiseerde activiteiten. Bovendien mag noch de handelaar noch zijn klanten enige verkeershinder veroorzaken.

  Afdeling 4 - ambulante activiteiten die niet onder de toepassing van de wet vallen
Art. 22:

§1. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van goederen die aan de verkoper toebehoren is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet, in zoverre deze occasioneel blijft en betrekking heeft op goederen die de verkoper niet heeft aangekocht, gefabriceerd of geproduceerd met het oog op de verkoop en zij het normaal beheer van een privaat vermogen niet te buiten gaat.

Onder occasioneel wordt begrepen: éénmalig, zonder vaste periodiciteit of beperkt tot maximaal 6 maal per jaar (al dan niet met vast periodiciteit).

§2. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van goederen die aan de verkoper toebehoren is onderworpen aan de toestemming van de burgemeester in de volgende gevallen:

  • manifestaties die verschillende niet-professionele verkopers verenigen, al dan niet uitgebreid tot professionelen
  • individuele particuliere verkopen.
Art. 23:

§1. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling van producten of diensten met een niet-commercieel karakter is niet onderworpen aan de bepalingen van de wet. Onder producten of diensten met een niet-commercieel karakter wordt verstaan:

  • de occasionele verkoop van producten of diensten met het oog op een menslievend, sociaal, cultureel, educatief of sportdief doel;
  • de occasionele verkoop van producten of diensten met als doel de verdediging en promotie van de natuur, de dierenwereld, een ambacht of streekproducten;
  • de occasionele verkoop van producten of diensten die plaatsvindt bij een humanitaire catastrofe, een ramp of belangrijke schade.
§2. De verkoop, te koop aanbieding of uitstalling van producten of diensten met een niet-commercieel karakter is niet onderworpen aan de toestemming van de burgemeester.
De burgemeester beperkt de toestemming in de tijd, zonder dat de duur van de toestemming 1 jaar mag overschrijden.
De burgemeester kan de toestemming onder meer weigeren op basis van risico's inzake openbare orde, veiligheid en gezondheid of rust of op basis van de moraliteit van de aanvragers.
 

Afdeling 5 - slotbepalingen

Art. 24:

Onderhavige beslissing vervangt met ingang van 1 april 2024 het gemeentebesluit van 29 maart 2021 houdende organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein - vaststellen reglement (vervangen gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020).

Art. 25:

Onderhavig reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 286 en 287.