Terug
Gepubliceerd op 25/03/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 25/03/2024 - 20:00

Organisatie van kermisactiviteiten op openbare kermissen en op het openbaar domein – vaststellen reglement (vervangen gemeenteraadsbesluit van 26 november 2007)

Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, voorzitter van de gemeenteraad
Denis Dierick, burgemeester
Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, schepenen
Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, raadsleden
Serge Ronsse, algemeen directeur
bevoegheid

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40 en 41.

juridisch kader
  • Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten, artikel 8 en 9.
  • Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 286 en 287.
  • Decreet van 3 maart 2023 tot afschaffing van de voorafgaande machtiging voor de uitoefening van ambulante of kermisactiviteiten en tot wijziging van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
  • Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie.
  • Besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 juni 2003 betreffende de controletaak van de inschrijving van handels- of ambachtsondernemingen in de Kruispuntbank van Ondernemingen, het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, het koninklijk besluit van 24 september 2003 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie en tot opheffing van het koninklijk besluit van 24 september 2003 houdende vaststelling van de vergoeding van de erkende ondernemingsloketten voor het beheer van de machtigingen van ambulante activiteiten en van de machtigingen van kermisactiviteiten.
  • Gemeentebesluit van 26 november 2007 houdende organisatie van kermisactiviteiten op de openbare kermissen en op het openbaar domein - vervangen reglement.
motivering

De uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten op openbaar kermissen en op het openbaar domein wordt geregeld bij gemeentelijk reglement. De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van gemeentelijke reglementen.

Het reglement moet ingevolge het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 aangepast worden.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op:
  • de gegevens van de openbare kermissen
  • de voorwaarden voor toewijzing en overdracht van standplaatsen
  • de afschaffing van de machtiging
  • de bevoegdheden van de burgemeester

Het huidige reglement bevat nog gegevens van kermissen die de facto niet meer plaatsvinden.

De machtiging of zogenaamde 'kermiskaart' is afgeschaft. Voortaan volstaat een bewijs van inschrijving in de KBO.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 22 september 2023 wijzigt de voorwaarden voor toewijzing en overdracht van standplaatsen.

In het KB van 24 september 2006 werden tal van bevoegdheden toegewezen aan de 'gemeente'. De wijziging van het KB wijst een aantal bevoegdheden nu expliciet toe aan de burgemeester.

Deze wijzigingen treden grotendeels in werking op 1 april 2024.

Publieke stemming
Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, Serge Ronsse
Voorstanders: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin
Tegenstanders: Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke
Onthouders: Jef Vermaere, Sara De Mulder
Resultaat: Met 12 stemmen voor, 9 stemmen tegen, 2 onthoudingen
besluit
 

Afdeling 1 - algemene bepalingen

Art. 1:

Toepassingsgebied

§1. De uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten op de openbare markten en op het openbaar domein wordt geregeld door:

  • de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.
  • het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie.

Dit reglement bevat aanvullende voorschriften op de voornoemde wet en het voornoemde koninklijk besluit. Wat niet in dit reglement geregeld is, verloopt bijgevolg overeenkomstig de voornoemde wet en het voornoemde koninklijk besluit.

Dit reglement is niet van toepassing op vaste kermisattracties.

Art. 2:

Definities

  • Kermis: elke manifestatie ingericht of voorafgaand toegelaten door de gemeente om, op vastgestelde plaatsen en tijdstippen, de uitbaters van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen, samen te brengen.
  • Kermisactiviteit: elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.

Art. 3:

Bevoegdheden

De personen belast met de praktische organisatie van de openbare kermissen en de kermisactiviteiten op het openbaar domein, hiertoe aangesteld door de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris zijn gemachtigd om de documenten vermeld in dit reglement te controleren.

 

Afdeling 2 - organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie op openbare kermissen

Art. 4:

Gegevens van openbare kermissen

De gemeente richt op het openbaar domein volgende openbare kermissen in:

Kermis Asper Centrum

  • Plaats: Carlos Dierickxplein
  • Periodes:
    • op 4 juli (feest St. Martinus) indien dit een zondag is, zo niet de daar opvolgende zondag
    • de 4de zondag van september
  • Plan van de standplaatsen, zoals gezien in bijlage

Kermis Gavere

  • Plaats: Markt
  • Periodes:
    • de zomerkermis wordt de zondag vóór St. Jans (24 juni) gehouden. Valt 24 juni op een zondag, dan verschuift de kermis naar de zondag ervoor, dus naar 17 juni.
    • de 2de kermis valt gewoonlijk op de 2de zondag van november. Valt 1 november op een zondag, dan wordt de 3de zondag kermiszondag.
  • Plan van de standplaatsen, zoals gezien in bijlage

De standplaatsen ingenomen door de foorinrichtingen en kermiskramen ter gelegenheid van voornoemde kermissen mogen niet langer bezet worden dan van woensdag tot maandag van het kermisweekend.

Art. 5:

Voorwaarden inzake toewijzing standplaatsen

§1. De standplaatsen op een openbare kermis kunnen enkel toegewezen worden onder de volgende voorwaarden:

  1. de uitbater is ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen;
  2. de uitbater is behoorlijk gedekt door verzekeringspolissen voor burgerlijke aansprakelijkheid en brandrisico's;
  3. de uitbater beschikt over een bewijs van de identificatie met de kentekenplaat van de kermisattractie of uitgebate vestiging als ze zich op eigen kracht voortbeweegt of van het voertuig die de kermisattractie of uitgebate vestiging vervoert; 
  4. als het een kermisattractie met voortbeweging van personen, aangedreven door een niet-menselijke energiebron betreft: de attractie voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 10 van het koninklijk besluit van 18 juni 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen;
  5. als het een speeltoestel betreft: de attractie voldoet aan de voorwaarden, vermeld in artikel 9 van het koninklijk besluit van 28 maart 2001 betreffende de uitbating van speelterreinen; 
  6. de vestiging van kermisgastronomie en de personen die er werken voldoen aan de reglementaire voorwaarden voor de volksgezondheid.
§2. Nadat de persoon die de onderneming rechtsgeldig kan vertegenwoordigen de stukken vermeld in §2 voorlegt, worden de standplaatsen op de openbare kermis, via deze persoon, toegewezen aan de houders van een ondernemingsnummer dat kermisactiviteiten toelaat . De burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris kan altijd vragen dat diegene die de onderneming rechtsgeldig vertegenwoordigt, zijn identiteitsbewijs voorlegt.

Art. 6:

Voorwaarden inzake inname standplaatsen

§1. De standplaatsen die zijn toegewezen aan de personen, vermeld in artikel 5, die een kermisactiviteit uitoefenen, kunnen ingenomen worden door de volgende personen:

  1. de personen, vermeld in artikel 5, die een kermisactiviteit uitoefenen; 
  2. de personen die belast zijn met het dagelijks bestuur van een rechtspersoon aan wie de standplaats is toegewezen; 
  3. de echtgenoot of echtgenote of wettelijk samenwonende partner van de natuurlijke persoon aan wie de standplaats is toegewezen, voor de uitoefening van de kermisactiviteit voor eigen rekening;
  4. de feitelijke vennoten van de natuurlijke persoon of een maatschap aan wie de standplaats is toegewezen, die een kermisactiviteit voor eigen rekening uitoefenen;
  5. de personen die de kermisactiviteit uitoefenen voor rekening of in dienst van de natuurlijke personen, maatschap of rechtspersonen, vermeld in punt 1° tot en met 4°.
§2. De personen, vermeld in het §1 2° tot en met 5°, kunnen de standplaatsen innemen die toegewezen zijn aan de natuurlijke persoon of rechtspersoon of maatschap voor wiens rekening of wiens dienst ze de kermisactiviteit uitoefenen, buiten de aanwezigheid van de persoon aan wie of door middel van wie de standplaats is toegewezen.

Art. 7:

Verhouding abonnement – losse plaatsen

§1. De standplaatsen op de openbare kermissen worden toegewezen hetzij voor de duur van de kermis, hetzij per abonnement. Het abonnement is de regel.

§2. De toewijzing voor de duur van de kermis is mogelijk:

  • in geval van absolute noodzaak;
  • wanneer de verplichtingen onafscheidelijk zijn verbonden aan de hernieuwing van de kermis (bijvoorbeeld introductie van nieuwe attracties).

§3. De standplaatsen per abonnement worden toegewezen aan de uitbater die een zelfde standplaats op een abonnementsplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren.

Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.

De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.

Art. 8:

Toewijzingsregels voor standplaatsen op de openbare kermissen

8.1. Vacature en kandidatuurstelling standplaats

Wanneer een standplaats vrijkomt, zal de burgemeester of zijn afgevaardigde deze vacature bekend maken door publicatie van een kennisgeving.

De kandidaturen worden ingediend volgens de voorschriften en binnen de termijn voorzien in de kennisgeving van de vacature. Kandidaturen die hieraan niet voldoen, worden niet weerhouden.

8.2. Onderzoek van de kandidaturen

Voor de vergelijking van de kandidaturen onderzoekt de gemeente of voldaan is aan de voorwaarden inzake toewijzing vermeld in art. 5 van dit reglement.

De standplaatsen worden toegewezen op basis van één of meer van de volgende criteria:

  1. de aard van de attractie of van de vestiging;
  2. de technische specificaties van de attractie of van de vestiging;
  3. de graad van veiligheid van de attractie of van de vestiging;
  4. de aantrekkingskracht van de attractie of van de vestiging;
  5. de deskundigheid van de uitbater, van de “aangestelde – verantwoordelijken” en van het tewerkgesteld personeel;
  6. desgevallend, de nuttige ervaring;
  7. de ernst en het zedelijk gedrag van de kandidaat.

Als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris op basis van de criteria, vermeld in het eerste lid, geen onderscheid tussen de kandidaturen kan maken, is een loting mogelijk.

Het openen van de kandidaturen, hun vergelijkend onderzoek, de controle van de voorwaarden en de gemotiveerde beslissing tot toewijzing van de standplaats worden opgenomen in een proces-verbaal.

8.3. Bekendmaking van de toewijzing van de standplaats

De gemeente deelt zowel aan de kandidaat die de standplaats toegewezen kreeg als aan elke niet weerhouden kandidaat de beslissing die hem aanbelangt mee:

  • hetzij via digitale wijze (e-mail),
  • hetzij via aangetekende brief met ontvangstmelding,
  • hetzij via een brief met ontvangstbewijs die wordt neergelegd op de plaats die aangewezen is in de kennisgeving van de vacature.
8.4. Het register of plan van de toegewezen standplaatsen

Een plan of register wordt bijgehouden waarin voor elke toegewezen standplaats vermeld staat:

  1. de situering van de standplaats;
  2. de toewijzingsmodaliteiten van de standplaats;
  3. de duur van het gebruiksrecht of het abonnement;
  4. de naam, voornaam, adres van de persoon aan wie of door tussenkomst van wie de standplaats toegewezen werd;
  5. desgevallend, het maatschappelijk doel van de rechtspersoon aan wie de standplaats toegewezen werd  en het adres van haar maatschappelijke zetel;
  6. het ondernemingsnummer;
  7. de aard van de attractie of van de vestiging die de standplaats inneemt of die op de standplaats toegelaten is, met vermelding van de technische specificaties ;
  8. de prijs van de standplaats behalve wanneer deze uniform werd vastgesteld;
  9. desgevallend, de identificatie van de overlater en de datum van de overdracht.

8.5. Spoedprocedure

Indien, in de vijftien dagen voorafgaand aan de opening van de kermis, de standplaatsen vacant blijven,

  • hetzij omdat zij niet konden worden toegewezen na afloop van de gewone procedure,
  • hetzij omdat ze dit in die tussentijd zijn geworden,
  • hetzij tengevolge van hun niet-bezetting resulterend uit de afwezigheid van hun houder,

kan er worden voorzien in een spoedprocedure die als volgt is bepaald:

  1. de gemeente raadpleegt de door hem gekozen kandidaten. Hij richt zich, in de mate van het mogelijke, tot verscheidene kandidaten per voorziene standplaats;
  2. de kandidaturen worden ingediend hetzij per duurzame drager tegen ontvangstbewijs, hetzij schriftelijk tegen ontvangstbewijs;
  3. de gemeente gaat over tot de toewijzing van de standplaatsen;
  4. hij stelt een proces-verbaal op dat per vacature of onbezette standplaats de kandidaten vermeld die hun kandidatuur hebben ingediend;
  5. indien meerdere kandidaten naar eenzelfde standplaats dingen, geeft hij in het proces-verbaal de motivatie van zijn keuze aan;
  6. hij deelt aan iedere kandidaat, hetzij bij ter post aangetekend schrijven met ontvangstmelding, hetzij bij persoonlijk overhandigde brief tegen ontvangstmelding, hetzij per duurzame drager (fax of e-mail) met ontvangstmelding, de beslissing mede die hem aanbelangt.

Het plaatsen van uitbaters van kermisattracties of vestigingen waaraan een standplaats werd toegewezen op basis van de spoedprocedure, kan leiden tot aanpassingen aan het plan van de kermis, voor zover deze beperkt blijven en nauwkeurig worden gemotiveerd door de technische noodzakelijkheden van de toevoeging van de nieuwkomers op het kermisterrein.

De aanpassingen zullen onderworpen worden aan de goedkeuring van de eerstvolgende gemeenteraad of college van burgemeester en schepenen, al naargelang het geval.

Art. 9:

Duur abonnement

§ 1 Het abonnement heeft een duur van vijf jaar.

Na afloop wordt het stilzwijgend verlengd behalve in de gevallen bedoeld bij het opschorten (cf. art. 10) of het afstand doen van het abonnement (cf. art. 11).

§ 2 De houder van het abonnement kan, op gemotiveerd verzoek, het abonnement voor een kortere duur verkrijgen.

Deze aanvraag wordt ingewilligd bij de stopzetting van de activiteiten aan het einde van de loopbaan.

Indien zij omwille van andere motieven aangevraagd wordt, hangt ze af van de beoordeling van de burgemeester, van zijn afgevaardigde of van de concessionaris.

Art. 10:

Opschorten abonnement

De houder van het abonnement kan het abonnement opschorten wanneer:

  1. hij tijdelijk ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen:
    1. door ziekte of ongeval op grond van een medisch attest,
    2. door overmacht op een verantwoorde wijze aangetoond.

De opschorting gaat in op de dertigste dag volgend op de bekendmaking van de ongeschiktheid en houdt op de dertigste dag volgend op de bekendmaking van het hernemen van de activiteiten.

Indien de opschorting één jaar overschrijdt, moet zij minstens dertig dagen voor het begin van de kermis hernieuwd worden.

  1. hij over een abonnement beschikt voor een andere kermis die op hetzelfde ogenblik plaats heeft.

De opschorting moet worden bekend gemaakt tenminste drie maanden voor de begindatum van de kermis. Zij mag geen drie opeenvolgende jaren overschrijden.

De opschorting impliceert de opschorting van de wederzijdse verplichtingen die uit de overeenkomst voortkomen.

De vraag tot opschorting dient te gebeuren:

  • hetzij via digitale wijze (e-mail),
  • hetzij via aangetekende brief met ontvangstmelding,
  • hetzij via een brief met ontvangstbewijs die wordt neergelegd op de plaats die aangewezen is in de kennisgeving van de vacature.

Art. 11:

Afstand van het abonnement

De houder van het abonnement kan van het abonnement afstand doen:

  • bij de vervaldag van het abonnement, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden;
  • bij de stopzetting van zijn activiteiten, mits een opzegtermijn van tenminste drie maanden;
  • indien hij definitief ongeschikt is om zijn activiteit uit te oefenen omwille van redenen vermeld in art. 10, 1°, van dit reglement. De opzegging gaat in op de dertigste dag volgend op de bekendmaking van de ongeschiktheid.
De houder kan een vervroegde beëindiging van zijn abonnement aanvragen voor andere motieven. De beslissing om gevolg aan deze aanvraag te geven  hangt af van de beoordeling van de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris.
De rechthebbenden van de natuurlijke persoon die voor eigen rekening zijn activiteit uitoefent, kunnen bij zijn overlijden, zonder vooropzeg, afstand doen van het abonnement waarvan hij de houder was.

Art. 12:

Schorsing en opzegging van het abonnement

De gemeente kan het abonnement intrekken of opschorten omdat de titularis van de standplaats niet langer voldoet aan de wettelijke verplichtingen betreffende de uitoefening van kermisactiviteiten of aan deze die van toepassing zijn op de betrokken attractie of vestiging.

Art. 13:

Overdracht standplaats

De overdracht van standplaatsen met abonnement is toegelaten als de overnemer in de Kruispuntbank van Ondernemingen is ingeschreven voor het uitbaten van een kermisattractie of een vestiging van kermisgastronomie, en als de overnemer de specialisatie met dezelfde technische specificaties van de overlater voortzet op de overgedragen standplaats.

Binnen het eerste jaar na de overdracht kan een standplaats niet opnieuw worden overgedragen, behalve na de expliciete goedkeuring van de burgemeester of zijn afgevaardigde.

De inname van de overgedragen standplaats door de overnemer is pas toegelaten als de burgemeester, zijn afgevaardigde of de concessionaris heeft vastgesteld dat de overnemer voldoet aan de bepalingen van artikel 5 §1.

 

Afdeling 3 - organisatie van kermisactiviteiten op het openbaar domein buiten openbare kermissen

Art. 14: Toepassingsgebied

14.1. Op aanvraag van een kermisuitbater

Eenieder die een standplaats wenst in te nemen op één of meerdere plaatsen van het openbaar domein buiten de openbare kermissen om een kermisactiviteit uit te baten dient dit voorafgaand aan te vragen bij de gemeente.

14.2. Vanuit de gemeente

Wanneer de gemeente een standplaats op het openbaar domein wenst toe te kennen, wordt de procedure zoals omschreven in art. 8.5 van dit reglement gevolgd.
Art. 15:

Voorwaarden inzake toewijzing en inname standplaatsen

De personen die voldoen aan de voorwaarden tot het verkrijgen en innemen van de standplaatsen op de openbare kermis kunnen standplaatsen op het openbaar domein verkrijgen en innemen.
Art. 16:

Duur machtiging

De machtiging wordt door de gemeente toegekend

  • hetzij voor een bepaalde periode
  • hetzij per abonnement

Een abonnement kan toegekend worden van zodra de kermisuitbater een zelfde standplaats heeft verkregen gedurende drie opeenvolgende jaren.

Voor de berekening van de termijn, worden de opeenvolgende jaren van verkrijging van de standplaats door de overlater verrekend in het voordeel van de overnemer, op voorwaarde dat er geen onderbreking was bij de overname.

De regel van drie jaar geldt niet wanneer de standplaats werd verkregen naar aanleiding van een opschorting van het abonnement. Deze beperking is echter niet van toepassing op de persoon die daarna de nieuwe overnemer is geworden van de standplaats.

 

Afdeling 4 - slotbepalingen

Art. 17: Onderhavige beslissing vervangt met ingang van 1 april 2024 het gemeentebesluit van 26 november 2007 houdende organisatie van kermisactiviteiten op de openbare kermissen en op het openbaar domein - vervangen reglement.
Art. 18:

Onderhavig reglement wordt bekend gemaakt overeenkomstig de bepalingen in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 286 en 287.