Terug
Gepubliceerd op 07/09/2023

Besluit  Gemeenteraad

ma 04/09/2023 - 20:00

Afschaffing voetweg 64 te Asper - voorlopig vaststellen grafisch plan

Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, voorzitter van de gemeenteraad
Denis Dierick, burgemeester
Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, schepenen
Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, raadsleden
Serge Ronsse, algemeen directeur
bevoegheid
  • Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40 en 41.
  • Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, artikel 21.
juridisch kader
  • Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, artikel 20 tot en met 25.
  • Gemeenteraadsbesluit van 23 maart 2020 houdende de vaststelling van het stratentracé, goedkeuring ontwerp van de wegenis en goedkeuren rooilijnplan van de verkaveling Kapellestraat - Korenwind.
  • Collegebesluit van 30 maart 2020 houdende het verlenen van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden (Korenwind Asper).
  • Collegebesluit van 22 mei 2023 houdende Verkaveling Kapellestraat-Korenwind - goedkeuren proces-verbaal van definitieve oplevering.
motivering

Tijdens de gemeenteraad van 23 maart 2020 werd het stratentracé en de rooilijn voor verkaveling ter hoogte van Kapellestraat te Asper, genaamd Korenwind, goedgekeurd.

Binnen deze verkaveling werd het resterende deel van voetweg 64 opgenomen op het rooilijnplan om in volle eigendom over te dragen naar de gemeente.

Bij de verkaveling Korenwind werd de wegenis zo voorzien dat de achterliggende landbouwgronden bereikbaar zijn via de nieuwe wegenis, het resterende deel voetweg loopt dood op een perceel landbouwgrond. De rest van de voetweg 64 te Asper werd bij de realisatie van ruilverkaveling 'Ouwegem' afgeschaft.

Het proces-verbaal van definitieve oplevering van de wegenis van de verkaveling Korenwind werd door het college  goedgekeurd op van 22 mei 2023.  De akte tot grondafstand werd nog niet goedgekeurd door de gemeenteraad.

Het voornemen tot het wijzigen van de gemeenteweg geeft uitvoering aan artikel 3 (doelstellingen) en aan artikel 4 (principes) van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019 en dient te worden getoetst aan deze artikels.

Artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen bepaalt het volgende:

‘Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:

1. de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;

2. de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.’

Binnen de overweging tot afschaffing van voetweg 64 te Asper werd artikel 3 in overweging genomen. Tijdens de uitvoering van de ruilverkaveling 'Ouwegem' werd voetweg 64 gelegen binnen de ruilverkaveling reeds afgeschaft. Hierdoor is enkel het deel voetweg welke zich situeert binnen de verkaveling Korenwind nog bestaande en loopt dood op het perceel landbouwgrond. Deze voetweg maakt dus niet langer deel uit van een netwerk en kan geen openbare, maatschappelijke functie hebben.

Artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen bepaalt het volgende:

‘Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1. wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2. een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3. de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4. wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5. bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.’

In het kader van artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen, werd rekening gehouden met de vooropgestelde principes en kan de afschaffing als volgt worden gemotiveerd:

1. Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang:

Het doodlopend deel voetweg maakt niet langer deel uit van een netwerk. Dit zou betekenen dat de gemeente dit doodlopend deel voetweg dient te onderhouden zonder dat er openbaar, maatschappelijk gebruik mogelijk is. Het valt dus niet te verantwoorden in het kader van het algemeen belang dat de gemeente middelen inzet om dit deel wegenis zonder openbaar, maatschappelijk belang te onderhouden.

2. Een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd:

De afschaffing beoogt een correct inzetten van gemeentelijke middelen in kader van het algemeen belang.
De gemeente voert een duidelijk beleid in kader van trage wegen en bouwt waar mogelijk dit netwerk ook verder uit. Gezien deze voetweg geen deel meer kan uitmaken van een netwerk is de afschaffing ervan te verantwoorden.

3. De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen:

In de verkaveling Korenwind werd nieuwe wegenis aangelegd. Bij deze nieuwe wegenis is rekening gehouden met de ontsluiting van de achterliggende landbouwpercelen voor landbouwverkeer. De ontsluiting via de voetweg is dus niet langer noodzakelijk.

4. Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief:

De afschaffing van dit doodlopend deel voetweg heeft geen impact op het wegennet van naburige gemeenten.

5. Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen:

De ontsluiting van het achterliggende landbouwgebied blijft door de nieuw aangelegde gemeenteweg in de verkaveling Korenwind mogelijk.

Uit bovenstaande overwegingen kan dus geconcludeerd worden dat dit deel voetweg geen enkele publieke, maatschappelijke meerwaarde meer heeft en dat enkel de onderhoudsplicht bij de gemeente zal komen te liggen.

Volgens de Atlas der Buurtwegen blijkt dat deze voetweg gevestigd is door middel van een erfdienstbaarheid, de eigendom van de grond is niet van de gemeente.

Door landmeter Steven Thomas werd een grafisch plan en een schattingsverslag opgemaakt met betrekking tot de afschaffing van de erfdienstbaarheid van dit deel voetweg.

Overeenkomstig artikel 21 van het Gemeentewegendecreet stelt de gemeenteraad het ontwerp van grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg voorlopig vast, waarna het college het aan een openbaar onderzoek onderwerpt en waarna de gemeenteraad het grafisch plan tot opheffing van een gemeenteweg (al dan niet) definitief vaststelt.

Publieke stemming
Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder, Serge Ronsse
Voorstanders: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Sara De Mulder
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
besluit

Art. 1:

Het grafisch plan tot afschaffing van het resterende deel van de gemeenteweg 64 te Asper met nummer' Precad 13-2023' wordt voorlopig vastgesteld, zoals gezien in bijlage.

Art. 2:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten het openbaar onderzoek op te starten en te doorlopen. Het openbaar onderzoek wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 21 §2 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Art. 3:

Akkoord te gaan met het schattingsverslag opgemaakt door de heer Steven Thomas, beëdigd landmeter-expert. Hierbij wordt gesteld geen meerwaarde voor de kadastrale percelen toe te kennen ingeval van officiële afschaffing van de Voetweg 64.

Art. 4:

De verkavelaar op de hoogte te brengen dat de gemeente dit deel voetweg niet wenst over te nemen en het rooilijnplan en de akte in die zin dienen opgemaakt te worden.