Terug
Gepubliceerd op 14/02/2024

Besluit  Gemeenteraad

ma 12/02/2024 - 20:00

Privatieve ingebruikname van het openbaar domein voor het plaatsen van terrassen - vaststellen politieverordening (vervangen gemeenteraadsbesluit van 24 april 2023)

Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, voorzitter van de gemeenteraad
Denis Dierick, burgemeester
Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, schepenen
Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, raadsleden
Serge Ronsse, algemeen directeur
Verontschuldigd: Sara De Mulder, gemeenteraadslid
bevoegheid
  • Nieuwe gemeentewet, artikel 119 en 135 § 2.
  • Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §3 en 41 2e lid 2°.
juridisch kader
  • Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 286, 287 en 288.
  • Gemeenteraadsbesluit van 18 april 2011 houdende de goedkeuring van de politieverordening houdende veiligheidsmaatregelen op het gebruik van occasionele installaties met vloeibaar gemaakte petroleumgassen, aardgassen en/of elektriciteit.
  • Gemeenteraadsbesluit van 18 april 2011 houdende de goedkeuring van de politieverordening houdende veiligheidsmaatregelen op het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsch zonne-energiesysteem.
  • Gemeenteraadsbesluit van 21 december 2015 houdende de goedkeuring van de politieverordening ter bescherming tegen brand- en paniekrisico’s bij publieke evenementen van tijdelijke aard.
  • Gemeenteraadsbesluit van 16 december 2019 houdende gemeentelijke administratieve sancties (GAS) - vaststellen reglement (vervangen gemeenteraadsbesluit van 21 december 2015), artikel 30 en 91 tot en met 93.
  • Gemeenteraadsbesluit van 24 april 2023 houdende de privatieve ingebruikname van het openbaar domein voor het plaatsen van terrassen - vaststellen politieverordening.
motivering

Met het gemeenteraadsbesluit van 24 april 2023 keurde de gemeenteraad de politieverordening goed met betrekking tot de privatieve ingebruikname van het openbaar domein voor het plaatsen van terrassen.

Na ingebruikname van de nieuw aangelegde Markt werd vastgesteld dat het invoeren van een woonerf volgens de wegcode beter was voor het gebruik van de Markt. Hierdoor kunnen voetgangers de volledige wegbreedte gebruiken en is de voetpadzone niet meer als dusdanig gedefinieerd. Hierdoor kunnen ook de terrassen op de Markt op een andere manier worden gebruikt en ingericht.

Deze wijziging in gebruik van de Markt vraagt een aanpassing in de politieverordening met betrekking tot de privatieve ingebruikname van het openbaar domein voor het plaatsen van terrassen: een vrije doorgang van 1,5m in de voetpadzone is niet vereist in een woonerf.

Publieke stemming
Aanwezig: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin, Serge Ronsse
Voorstanders: Jean-Pierre Sprangers, Denis Dierick, Peter Declercq, Christophe De Boever, Dirk Martens, Peggy Demoor, Dieter De Mets, Roland De Bosscher, Christine De Cooman, Stany Schamp, Davy Tuytens, Pascale Bottequin
Onthouders: Hugo Leroy, Karel Hubau, Nadine De Stercke, Jef Vermaere, Wim Malfroot, Luc Goemaere, Veronique Dedeyne, Ankie D'Hollander, Isabelle Tuypens, Peter De Rycke
Resultaat: Met 12 stemmen voor, 10 onthoudingen
besluit
 

Definities

Art. 1:

  • Aanvrager: de uitbater van de horeca-inrichting
  • Evenemententerras: de tijdelijke uitbreiding van een vergund terras of een tijdelijk terras dat wordt uitgestald op het openbaar domein met het oog op een evenement en slechts voor de duur van dat evenement.
  • Gesloten terras: een terras met een constructie waar conform de rookwetgeving niet kan gerookt worden. Het gaat om terrassen die niet langs minstens 1 zijde volledig open zijn.
  • Halfopen terras: een terras met een constructie waarbij minstens 1 zijde (deels) wordt afgesloten met terrasschermen.
  • Horeca-inrichting: een handelszaak met een reglementaire verbruikszaal waarbij de hoofdactiviteit bestaat uit de verkoop van voeding en drank om ter plaatse te consumeren (broodjeszaak, ijssalon, tearoom, restaurant, café, …) We rekenen hier, in het kader van dit reglement, ook de voedingszaken bij die over een verbruikszaal willen beschikken.
  • Jaarterras: een tijdelijke inname van het openbaar domein en dit vanaf van 1 januari tot en met 31 december van een kalenderjaar.
  • Obstakelvrije doorgang: de vrije doorgang die gemeten wordt vanaf de boordsteen, de grens van de openbare weg of vanaf iedere mogelijke hindernis op het trottoir (parkeermeter, boom, verlichtingspaal, fietsrek, ...) tot aan de dichtste rand van de terrasconstructie.
  • Open terras: een terras zonder constructie (bv. terrasschermen) dat enkel benut wordt voor het plaatsen van meubilair.
  • Openbaar domein: de openbare weg inclusief voet- en fietspaden en parkeerruimte, al dan niet afgebakend, en de groene ruimten, wandelplaatsen, parken, pleinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de openbare weg die openstaan voor het verkeer van personen.
  • Seizoenterras: een tijdelijke inname van het openbaar domein en dit van 15 maart tot en met 15 november van elk jaar.
  • Terras: een tijdelijke inname (voor de duur van de vergunning) van het openbaar domein aansluitend aan/liggend voor de voor- of zijgevel van de horeca-inrichting.
  • Terraselementen: de inrichting van de toegestane terrasoppervlakte met voorwerpen zoals terrasmeubilair, parasols, luifels of zonneschermen, windschermen en verwarmingselementen
  • Terrasscherm: een verticale constructie, wand of plantenbak die een terras afbakent en die bescherming biedt tegen wind, lawaai en/ of passerend verkeer.
  • Voorgevel: de voorgevel is de buitenmuur van een gebouw, het van buitenaf zichtbare deel van de muur waar de hoofdingang tot de horecazaak zich bevindt.
  • Zijgevel: de zijgevel is de buitenmuur aan de zijkant van een gebouw. Het van buitenaf zichtbare deel van de muur waar de hoofdingang tot de horeca-inrichting zich niet bevindt.
  • Zomerterras: een tijdelijke inname van het openbaar domein en dit van 1 juni tot en met 1 oktober van elk jaar.
  • Zonnescherm en luifel: een uitgespannen, uitklapbaar of oprolbaar zeil of constructie tot bescherming en die bevestigd is aan een gevel.
 

Toepassingsgebied en algemene bepalingen

Art. 2:

§1. Dit reglement is van toepassing op het tijdelijk privaat in gebruik nemen van het openbaar domein met het oog op het uitbaten van een terras op het grondgebied van Gavere.

§2. Er wordt binnen het toepassingsgebied van dit reglement gestreefd naar veiligheid en een kwaliteitsvol en uniform straatbeeld.

§3. De terrasvergunning stelt de aanvrager niet vrij van het aanvragen en verkrijgen van andere vergunningen of machtigingen (op vlak van ruimtelijke ordening, drankvergunning, milieuvergunning, …).

§4. Dit reglement is niet van toepassing op een evenemententerras (zie artikel 1 definities). De toelating voor dergelijk terras zit reeds vervat in de toelating voor het eerder aangevraagde evenement en vereist geen aparte terrasvergunning.

 

De vergunning

Art. 3:

§1. De vergunning

Om een terras op openbaar domein te mogen plaatsen is er een voorafgaandelijke schriftelijke toestemming nodig van het college van burgemeester en schepenen.

§2. Kenmerken van de vergunning

  • De vergunning is plaats- en persoonsgebonden (exploitant van de horecazaak) en is niet overdraagbaar aan derden.
  • Voor iedere wijziging of vervanging van het terras moet opnieuw een schriftelijke toelating verkregen worden van het college van burgemeester en schepenen.
  • De vergunning voor een jaarterras wordt afgeleverd voor onbepaalde duur.
  • De vergunning voor een seizoen- of zomerterras dient jaarlijks opnieuw aangevraagd te worden.
  • Een terrasvergunning vervalt:
    • Op het moment dat de exploitatie van de inrichting voor een periode langer dan één jaar feitelijk is onderbroken, behoudens aantoonbare medische reden (indien jaarterras).
    • Indien de betrokken exploitant niet beschikt over geldige ondernemers- en/of vestigingsgegevens.
    • Bij wijziging van de exploitant/uitbater van de inrichting.
    • Bij elke wijziging van terrasinrichting ten opzichte van de afgeleverde terrasvergunning.
    • Bij functiewijziging van de horeca-inrichting.
    • Bij einde van de uitbating van de horeca-inrichting.
  • De vergunning is precair, wat betekent dat ze altijd kan worden herroepen, gewijzigd of geschorst om redenen waarover het college oordeelt, zonder dat de vergunninghouder ten aanzien van het college van burgemeester en schepenen enig recht op schadeloosstelling of vergoeding kan laten gelden, noch dat enige erfdienstbaarheid of andere zakelijke rechten of voorrechten hieruit kunnen voortvloeien. Zeker in geval van onvoorziene omstandigheden, zoals wegenwerken of werken aan de nutsleidingen tijdens de toegestane periode van de terrasconstructie, dient de vergunninghouder op het eerste schriftelijk verzoek van het college van burgemeester en schepenen de aangebrachte constructies onmiddellijk te verwijderen (hij of zij kan hierbij geen schadeclaims stellen ten laste van het gemeentebestuur). Indien de vergunninghouder dit niet doet, zal er aan de gemeentediensten het bevel gegeven worden om dit te doen. Alle kosten vallen ten laste van de overtreder.
  • Een jaarterras mag als terras blijvend opgesteld staan, het hele jaar door. Een seizoen- of zomerterras dient na de aangevraagde periode volledig te worden verwijderd door de vergunninghouder.
  • Bij stopzetting van de activiteiten of verval van de terrasvergunning dient de terrasconstructie onmiddellijk verwijderd te worden en dient het openbaar domein hersteld te worden in toestand zoals deze was voor de ingebruikname door de terrasconstructie.

§3. De aanvraag

Elke aanvraag om een terras op te stellen is gericht aan het college van burgemeester en schepenen.

Het aanvraagdossier is samengesteld uit:

  • Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier.
  • Een grondplan waarop de afmetingen en de oppervlakte van het terras, de breedte van het trottoir en alle eventuele obstakels in de omgeving van een terras zoals bijvoorbeeld bomen, verkeers- of verlichtingspalen, hydranten, straatkolken, … zijn vermeld. Ook de doorgangen naar opritten, evacuatieroutes, brandweerwegen of garages dienen op het grondplan aangeduid te worden met aanduiding van de obstakelvrije doorgang.
  • Twee duidelijke kleurenfoto’s van de plaats waar het terras zou worden opgesteld.
  • Eventueel kleurenfoto’s of documentatie van het terrasmeubilair alsook een omschrijving van het materiaal.
  • Aangeven of men kiest voor een zonnescherm, parasols of windschermen en deze beschrijven.
  • Aangeven of men kiest voor verwarmingselementen en omschrijven welk type men zal plaatsen.
  • Aangeven of men een soort luifel of andere overkapping voorziet en deze beschrijven.

De behandelingstermijn voor een aanvraag vangt aan op de dag dat de aanvraag volledig is bevonden door de behandelende dienst.

In het kader van de behandeling van de aanvraag wordt er advies ingewonnen bij de bevoegde diensten (politie, brandweer,…) vooraleer de aanvraag ter goedkeuring voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen.
De vernoemde diensten krijgen 30 kalenderdagen de tijd om advies te verlenen.

Indien er toelating wordt verleend, wordt er tevens een plaatsbeschrijving opgemaakt van de voorziene terraslocatie op het gedeelte openbaar domein.

§4. De aanvraagtermijn

Iedere aanvraag moet minstens 60 kalenderdagen voor de geplande ingebruikname ingediend worden zodat, indien nodig, tijdig adviezen bij andere instanties kunnen opgevraagd worden.

 

Inrichting horecaterrassen

Art. 4:

4.1 Algemene principes

4.1.1. De openbare veiligheid

§1. De terrasconstructie mag nooit de vrije doorgang voor hulpdiensten hinderen. Hulpdiensten vereisen steeds een vrije doorgang van 4 meter.

Concreet betekent dit dat de inname van het openbaar domein:

  • Een vlotte en veilige benadering van ziekenwagens en brandweerwagens moet toelaten en bovendien de opstelplaatsen voor de brandweer altijd moeten vrijgehouden worden.
  • Geen enkele invloed mag hebben op de evacuatie van de in de omgeving liggende gebouwen en deze evacuatie niet verhindert.
  • In geen enkele omstandigheid de werking van de brandweer kan verhinderen of bemoeilijken.
  • Niet van die aard zijn dat ze de toegang tot straten of doorgangen naar openbare gebieden verhinderen.

§2. De bereikbaarheid of gebruik van voorzieningen van openbaar nut zoals hydranten, straatkolken, verlichtingsmasten… moet steeds mogelijk blijven. Indien deze voorzieningen zich in of rondom de aangevraagde locatie bevinden, dienen deze te worden aangegeven op het inplantingsplan.

§3. Een vrije doorgang is in principe minstens 1,5 meter breed, behoudens afwijking toegestaan of opgelegd (indien breder) door het college van burgemeester en schepenen, en moet steeds verzekerd zijn voor voetgangers. Evenzeer moet de volledige breedte van zebrapaden van de rand van de weg tot aan het voetpad verzekerd zijn. Deze regel is niet van toepassing op die plaatsen waar terrassen gelegen zijn in een woonerf.

Iedere toegang naar bovengelegen woongelegenheden of kantoorruimtes moet over de volle lengte vrij blijven en dit met een breedte van het toegangsportaal en minimum 1,5m. Ook de toegang tot garages en opritten naar garages moeten vrij blijven.

De uitbater ziet erop toe dat de obstakelvrije doorgang op het voetpad niet wordt ingenomen door (brom)fietsen en andere obstakels.

§4. Bij evenementen, markten en dergelijke waarbij de inrichting van terrassen de goede orde, organisatie en veiligheid kunnen verhinderen, dient het geplaatste terras op het eerste verzoek tijdelijk weggenomen te worden.

§5. Het terras mag de zichtbaarheid van de rijweg of de oversteekplaatsen voor fietsers/voetgangers niet belemmeren en ook geen afbreuk doen aan de evacuatiemogelijkheden van de horeca-inrichting zelf (aantal uitgangen, evacuatiebreedte)

§6. Alle terraselementen moeten binnen de toegelaten en vergunde terrasoppervlakte worden opgesteld.
Het is verboden om andere dan demonteerbare materialen
te gebruiken (behoudens de vaste windschermen geplaatst door de gemeente)
. De constructie moet steeds op een eenvoudige wijze kunnen worden verwijderd.

4.1.2. De openbare orde

§1. De vergunninghouder bewaakt het geluidsvolume in zijn horecazaak overeenkomstig de wettelijke bepalingen terzake, zodat de openbare rust in de omgeving van het terras bewaard wordt. Ingeval de openbare rust toch verstoord wordt, kunnen de bevoegde instanties verbaliserend optreden.

§2. De vergunninghouder bewaakt ook de netheid van zijn terras alsook de omgeving en zal daarom alle eventuele afval en materialen die tot overlast zorgen, verwijderen van het terras, op het wegdek of het trottoir alsook de onmiddellijke omgeving van het terras.

§3. De terrasconstructies hebben een minimale impact op de openbare orde en veiligheid alsook op de ruimtelijke kwaliteiten van het openbaar domein.

§4. De aanvraag voor het plaatsen van een terras betreft een ligging voorliggend en palend aan de voorgevel en/of de zijgevel van het pand van de horecazaak. De aanvrager voegt een plan bij zijn aanvraag over de zone die hij wenst aan te vragen.

Het college van burgemeester en schepenen zal bij het beoordelen van de aanvraag rekening houden met de openbare veiligheid, het straatbeeld, de goede ruimtelijke ordening en de beschikbare parkeercapaciteit.

§5. Indien er veranderingen of uitbreidingen zijn gebeurd aan de elektrische installatie of de veiligheidsinrichting, dan moet er een nieuw keuringsattest worden voorgelegd, na controle door een externe dienst voor elektrische controle.

§6. Tijdens de sluitingsuren moet al het los uitgezet materiaal op een ordelijke manier teruggeplaatst worden.

4.2. Specifieke principes

4.2.1 Terrassen gelegen op Markt: enkel jaarterrassen zijn toegelaten onder volgende voorwaarden:

Terrasmeubilair:

  • Het terrasmeubilair moet bestand zijn tegen weersinvloeden en geschikt zijn voor publiek gebruik.
  • De gebruikte kleuren moeten een eenheid vormen (per horeca-inrichting) en passen in de omgeving en bij het pand.

 Parasols / Zonneschermen / Luifels:

  • Reclame is toegelaten op het neerhangend deel.
  • Binnen de terraszone worden gelijke parasols in vorm, materiaal en kleur gebruikt.
  • De parasols, zonneschermen of luifels hebben een uniforme kleur en enkel de kleuren zwart/antraciet of beige zijn toegestaan.
  • De parasols, zonneschermen of luifels mogen in open stand nooit verder reiken dan de vergunde ruimte van het terras.
  • Ze moeten voldoende windbestendig verankerd zijn (geen verankering in de ondergrond).

Windschermen / Terrasschermen:

  • Windschermen / terrasschermen worden geplaatst door de gemeente volgens de vergunde oppervlakte van het terras. Evenwijdig met de straat voor de vergunde lengte (rekening houdend met de bereikbaarheid van aanpalende garages/opritten).
  • Loodrecht op de straat zodat een minimale doorgang op het voetpad van 1,5m wordt gegarandeerd.

4.2.2 Terrassen gelegen binnen kerngebied Gavere (Onderstraat, Scheldestraat, Kasteeldreef, Molenstraat (tot Onderstraat), Nieuwstraat): enkel jaarterrassen zijn toegelaten onder volgende voorwaarden

Terrasmeubilair:

  • idem 4.2.1.

Parasols / Zonneschermen / Luifels:

  • idem 4.2.1.

Windschermen / Terrasschermen:

  • Bestaande terrassen op 1/4/2023:
    • Deze schermen mogen behouden blijven mits een overgangsperiode tot 1/4/2025.
  • Nieuwe aanvragen vanaf 1/4/2023:
    • idem 4.2.1.

4.2.3 Terrassen gelegen op grondgebied Gavere met uitzondering van Markt en Kerngebied Gavere: jaar-, seizoen- en zomerterrassen zijn toegelaten onder volgende voorwaarden

 Terrasmeubilair:

  • Het terrasmeubilair moet bestand zijn tegen weersinvloeden en geschikt zijn voor publiek gebruik.
  • De gebruikte kleuren moeten een eenheid vormen (per horeca-inrichting) en passen in de omgeving en bij het pand.

 Parasols / Zonneschermen / Luifels:

  • Reclame is toegelaten op het neerhangend deel.
  • Binnen de terraszone worden gelijke parasols in vorm, materiaal en kleur gebruikt.
  • De parasols, zonneschermen of luifels mogen in open stand nooit verder reiken dan de vergunde ruimte van het terras.
  • Ze moeten voldoende windbestendig verankerd zijn (geen verankering in de ondergrond).

 Windschermen / Terrasschermen:

  • Zijn verplicht indien de veiligheid langs de openbare weg dit noodzakelijk maakt
  • Windschermen zijn neutraal (zonder reclame), maar tegelijkertijd voldoende robuust.
  • Het scherm mag de zichtbaarheid op de rijbaan niet belemmeren en moet boven de 110 cm doorkijkbaar zijn.
  • De verschillende elementen van het terrasscherm moeten aan elkaar en aan de grond bevestigd worden zodat zij een stevig geheel vormen.

4.2.4  Algemene voorschriften, voor alle terrassen gelegen op het grondgebied

Verwarmingselementen

Plaatsingsvoorschriften voor terrasverwarmers:

  • De plaatsing van terrasverwarmers mag de evacuatie niet bemoeilijken.
  • Terrasverwarmers boven de evacuatiedeuren zijn verboden.
  • Vloeibare energiebronnen, genre petroliumkachels zijn niet toegestaan.
  • Het voorzien van terrasverwarmers moet vermeld worden in de vergunningsaanvraag voor het bekomen van een terras op openbaar domein
  • De terrasverwarmers moeten gekeurd zijn.

Verlichtingselementen

Het plaatsen van verlichtingselementen op de terrassen kan worden toegelaten op voorwaarde dat het verlichtingsniveau laag gehouden wordt en geconcentreerd is op de terraszone zelf (dit om lichtpollutie tegen te gaan).

Zijn steeds van toepassing:

  • politieverordening van 18 april 2011 houdende veiligheidsmaatregelen op het gebruik van occasionele installaties met vloeibaar gemaakte petroleumgassen, aardgassen en/of elektriciteit.
  • politieverordening van18 april 2011 houdende veiligheidsmaatregelen op het gebruik van occasionele installaties voorzien van een fotovoltaïsch zonne-energiesysteem.
  • politieverordening van 21 december 2015 ter bescherming tegen brand- en paniekrisico’s bij publieke evenementen van tijdelijke aard.

 4.2.5. Als terrasinrichting is niet toegestaan:

  • Het aanbrengen van vaste markeringen op de onderliggende verharding.
  • Vuurmanden, vuurschalen en kachels.
  • Losliggende kabels of andere nutsvoorzieningen op of over de openbare weg/voetpad.
  • Het plaatsen van een tent/overkapping op het bestaand terras zonder afzonderlijke toelating door het college van burgemeester en schepenen.
  • Installaties voor het bereiden van eten of schenken van dranken zonder afzonderlijke toelating door het college van burgemeester en schepenen.
  • Muziekinstallaties zonder afzonderlijke toelating van het college van burgemeester en schepenen (als evenement).
 

Aansprakelijkheid

Art. 5:

§1. Het verlenen van een terrasvergunning legt geen enkele verplichting, noch aansprakelijkheid bij de gemeente in verband met het behoeden van de op het openbaar domein geplaatste voorwerpen.

§2. Schade aan de elementen van de terrasconstructie door externe omstandigheden of door de weersomstandigheden zijn ten laste van de vergunninghouder.

§3. De gemeente is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen op deze terrasconstructies: de horeca-uitbater dient in te staan voor de veiligheid op de terrasconstructie.

§4. De  vergunninghouder blijft verantwoordelijk voor alle schade en ongevallen aan derden of aan het openbaar domein, die het gevolg zouden zijn van het plaatsen van een terras, stand of uitstalling en moet zich hiervoor laten verzekeren en het bewijs hiervan voorleggen aan het bestuur.

§5. De vergunninghouder staat als een verantwoordelijk persoon in voor degelijk onderhoud van het openbaar domein dat door de terrasconstructie wordt ingenomen. Indien beschadigingen worden vastgesteld aan het openbaar domein, zullen de herstellingen gebeuren door of in opdracht van de gemeente en op kosten van de vergunninghouder. Indien de vergunninghouder weet heeft van beschadigingen aan het openbaar domein moet hij deze onmiddellijk melden aan het gemeentebestuur.

§6 De vergunninghouder blijft steeds verantwoordelijk voor een correcte plaatsing en onderhoud van de vergunde terrasconstructie.
Indien hij/zij niet aan deze verplichting voldoet kan het gemeentebestuur overgaan tot ontruiming van het terras.
De kosten hiervan komen ten laste van de vergunninghouder.

 

Sancties

Art. 6:

§1. Bij niet naleving van de vergunningsvoorwaarden ontvangt de overtreder, behoudens in geval van hoogdringendheíd, een schriftelijke waarschuwing. Na een termijn van 14 dagen kan het college van burgemeester en schepenen de vergunning schorsen en bij volharding intrekken.

§2. Bij de schorsing van de vergunning is de overtreder gehouden op zijn of haar kosten de opstellingen waarvoor hem een vergunning werd verleend onmiddellijk te verwijderen voor de duur van de schorsing.

§3. Bij de intrekking van de vergunning is de overtreder gehouden op zijn of haar kosten de opstellingen waarvoor hem of haar een vergunning werd verleend onmiddellijk en definitief te verwijderen. Bij verzuim zullen deze ambtshalve worden verwijderd op kosten van de overtreder.

§4. Het college van burgemeester en schepenen kan in het geval van het wederrechtelijk in gebruik nemen van het openbaar domein bij gebrek aan een machtiging, het terras onmiddellijk doen verwijderen op kosten van de overtreder.

§5. Het weggenomen materiaal wordt door de gemeente bijgehouden voor een periode van maximaal zes maanden.
Het materiaal wordt teruggegeven in de staat waarin het zich bevindt, zonder dat de gemeente aansprakelijk kan worden gesteld voor eventuele beschadigingen.
Na bovenvermelde periode kan de gemeente te goeder trouw en op een economisch verantwoorde wijze beschikken over het voorwerp. Ingeval van verkoop moet de gemeente de opbrengst ter beschikking van de eigenaar of van zijn rechtverkrijgenden houden.

§6. Ongeacht alle andere mogelijke sancties worden de overtredingen van de bepalingen van dit politiereglement bestraft met de maatregelen zoals bepaald in het gemeentelijk reglement met betrekking tot de administratieve sancties:

  • een administratieve geldboete waarbij het maximum bij reglement is vastgelegd;
  • de administratieve schorsing van de door de gemeente verleende terrasvergunning;
  • de administratieve intrekking van de door de gemeente verleende terrasvergunning;
  • de tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van het terras.

§7. Behoudens het voorgaande kan de burgemeester altijd de nodige maatregelen nemen om redenen van openbare orde, veiligheid en gezondheid.

§8. Terrassen die na de overgangsperiode niet aan dit reglement zijn aangepast, moeten verwijderd worden.

lndien de terrassen niet tijdig verwijderd worden, zal het college van burgemeester en schepenen aan de gemeentediensten de opdracht geven om tot ontruiming over te gaan. Alle kosten vallen ten laste van de overtreder.

 

Overgangsperiode

Art. 7:

Vanaf 1 januari 2024 moet elk terras voldoen aan de bepalingen van dit reglement (met uitzondering van bestaande terrassen in het kerngebied van Gavere met betrekking tot windschermen).

Nieuwe horeca-uitbaters die starten na het in voege gaan van dit reglement moeten onmiddellijk voldoen aan de bepalingen van onderhavig reglement.

  Bekendmaking en inwerkingtreding
Art. 8:

Onderhavige beslissing vervangt het gemeenteraadsbesluit van 24 april 2023 houdende de privatieve ingebruikname van het openbaar domein voor het plaatsen van terrassen - vaststellen politieverordening.

Art. 9:

Onderhavig politiereglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en 287 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur en treedt in werking vanaf de vijfde dag na bekendmaking.